När det är dags att söka vård

Övervikt och fetma är associerat med flera hälsoproblem som diabetes, ryggvärk och sömnapné. Livskvalitéten försämras och vardagen blir mycket svårare att hantera. Du kan söka vård för fetma och övervikt om du inte klarar av att gå ner i vikt på egen hand.


Det finns flera behandlingsmetoder som kan hjälpa dig att gå ner i vikt när du söker vård för fetma eller övervikt. Till exempel kan en dietist hjälpa dig att lägga om kosten. Läkemedelsbehandling i samband med en kostomläggning är också ett alternativ. Du kan även få fysisk aktivitet på recept.

I vissa fall kan du få råd och stöd att förändra din livsstil i form av stödgrupper och samtal.

Sista alternativet är en fetmaoperation där magsäcken förminskas genom titthålskirurgi.

Behandlning med läkemedel

Behandling av fetma med läkemedel är relativt nytt. Därför är kunskaperna om dess långsiktiga effekter knapphändiga.

Behandlingen sker i kombination med en kostomläggning för att uppnå störst effekt.

Det finns olika typer av läkemedel. De finns antingen i tablettform eller spruta som du injicerar i det ytliga fettet på magen.  Läkemedlena gör att kroppen tar upp mindre fett eller minskar aptiten. Vanliga biverkningar är illamående,  diarré eller förstoppning, huvudvärk och muntorrhet.

Fysisk aktivitet på recept

Regelbunden fysisk aktivitet är viktigt för ditt välmående och viktnedgång. Lider du av fetma eller övervikt kan du få fysisk aktivitet på recept – vänd dig till närmsta vårdcentral.

Behandlingen består av tre delar:

  • Samtal om fysisk aktivitet.
  • Skriftlig ordination av fysiska aktiviteter anpassade till ditt hälsotillstånd, livssituation och intressen.
  • Uppföljning.

Aktiviteter kan vara:

  • Styrketräning
  • Promenader
  • Simning
  • Vattengymnastik
  • Gympapass
  • Yoga
  • Dans

Stödgrupper

I en stödgrupp får du prata med andra i samma situation om beteende gällande mat och fysisk aktivitet. Du får råd om matinköp, hälsosam matlagning och hur du hanterar vardagen. Diskussionerna kan ledas av en sjuksköterska eller dietist.

Pulverdiet

Oavsett vilken behandling du får, inleds den oftast med en pulverdiet. Med dieten får du i dig rätt mängd av proteiner, mineraler, vitaminer och spårämnen. Dieten pågår i 5-7 veckor och du kan gå ner i vikt med 5-10 %.

När du börjat äta vanlig mat igen är det viktigt att du äter regelbundet och begränsar kaloriintaget.

Fetmaoperation – sista alternativet

Är din hälsa i fara och du har gjort seriösa försök att gå ner i vikt med god kosthållning och regelbunden träning, men inte lyckats, kan en fetmaoperation vara ett alternativ. Vid en fetmaoperation minskas magsäcken till en liten säck, vilket gör att du blir mätt snabbare och äter således mindre.

Operationen ger goda och långsiktiga resultat, men du måste vara beredd att göra stora livsstilsförändringar och gå på regelbundna kontroller livet ut.

Läs mer om fetmaoperationer här.

chat
expand_more

Behöver du hjälp att hitta information?

clear

Viktlinjen.se

Viktlinjen.se är en sajt för dig som vill ha tips och råd om fetmaoperationer och viktminskning. Här hittar du fakta- och nyhetsartiklar som hjälper dig att leva ett hälsosammare liv. Alla faktaartiklar är granskade av experter.